top of page

Tasarım Beceri Atölyeleri Serüveni

O yıllardan sonra Türkiye’de pek çok okulda yaygınlaşan atölye eğitimleri çocuklarımız için birer fırsata dönüştü. Millî Eğitim Bakanlığı, 23 Ekim 2018’de “Okullarda TBA Dönemi Başlıyor” sloganıyla, 23 vizyon belgesinde, Türkiye’ de temel eğitim ve ortaöğretim okullarında toplam 100 bin atölye hedefi ile yerini aldı; 27 Şubat 2019 tarihinde “Tasarım Beceri Atölyeleri”nin açılışı yapıldı. Artık çocuklar okullarda daha mutlu… 

Nasıl Başladı...

NESİLLERİN İHTİYACI

Öğretmenlik ve yöneticilik görevlerimi idealist bir şekilde gerçekleştirirken öğrencilerin gelişimlerini gözlemleme fırsatı buldum ve bu konuda yardıma ihtiyaçları olduğunu fark ettim.

Birçoğumuzun ailesi, çocuklarını yetiştirirken belki yaşam koşullarının zorlaması belki de hayata tutunabilmemiz, kendi ayaklarımızın üzerinde durabilmemiz için çok yönlü yaşama dair birtakım becerileri öğretmeye çalışmışlardı. Fakat öğrencilerin büyük çoğunluğunda artık bunları göremiyordum. Bu sebeple üç boyutlu düşünemiyorlar, problemlere pratik çözümler bulamıyorlar, takım çalışmasından ve paylaşımcılıktan uzak eğitiliyorlardı. Aslında okulda mutlu değillerdi. Okul onlar için başlangıç ve bitiş saati olan, gidilmesi zorunlu bir yerdi. “Tatillllll… Kar tatiliiiiiii…. Beden dersleri ve boş dersler… Yaşasın!”

 

İşte onları heyecanlandıran en güzel sözler, bunlardı. Okullarda öğrencileri en çok mutlu eden -müzik, resim, beden eğitimi- derslerin yerini zamanla etütler ve test çözümleri almıştı. Bu durum aileleri elbette mutlu ediyordu. Ne öğrense kârdır! Ya öğrenemedikleri…

 

SORUNUN VE ÇÖZÜMÜN TESPİTİ

Hayat telaşı oldukça yoğun, aileler belki de kendi ebeveynlerinin ayırdığı kadar çocuklarına zaman ayıramıyorlardı. Anne babaların çocuklarını korumak, yardım etmek, her işlerine halletmek ve her sorunlarına çözüm bulmak için koşuşturmalarından olsa gerek; çocuklarımız sahip olmaları gereken birtakım yaşam becerilerinden yoksun büyüyorlardı.

En iyi üniversitelerin en güzel bölümlerine yüksek puanlarla giren ya da kendi yetenek ve isteklerini göz ardı etmek zorunda kalıp puanının tuttuğu yere kayıt olan gençler; ayakkabılarını bağlayamıyor, ütü yapamıyor, vida sıkamıyor, çay demleyemiyor, yumurta kıramıyor, temizlik nasıl yapılır bilmiyor, toplumsal davranış kurallarından yoksun kalıyor, zamanı etkin ve verimli kullanamıyor, alışveriş kültürüyle tanışamıyor; teknolojiyi sadece iletişim kanalı olarak gören, tehlikelerinden yoksun, doğayı ve hayvanları tanımadan yetişen, sanatla, sporla, teknolojiyle ilgilenmeyen bireyler oluyorlardı.

 

“YAŞAM BECERİ MERKEZİ”

Okulu çocuğun gözünde sevimli kılacak, heyecanla gelip ayrılmak istemeyecekleri bir yuva hâline getirecek olan neydi? Onlara hayata dair ihtiyaç duyacakları birtakım becerileri kazandıracak, ilgi alanı geliştirecek, yeteneğini keşfetmesini sağlayacak mekânlar, dersler, ders içerikler ve bu kapsamda birtakım sosyal aktiviteler olmalıydı. Çocuklar kendilerini değerli hissedecekleri, yeteneklerini ortaya koyabilecekleri her yerde mutluydu.

Tam da bu ihtiyacı karşılamak için Bilim, Kültür, Teknoloji, Sanat, Yaşam Becerileri, Spor, Tabiat, Hayvan Bakımı gibi çok çeşitli muhtevasıyla Türkiye’de ilk defa 2013 yılında Çınar Koleji bünyesinde kurulan “Yaşam Becerileri Merkezi”ni, ikinci olarak 2015 yılında Kâğıthane Belediyesi bünyesinde kurulan “Kâğıthane Belediyesi Beceri Atölyeleri”ni hayata geçirdim.

 

“TASARIM BECERİ ATÖLYELERİ”NİN FAYDALARI

O yıllardan sonra Türkiye’de pek çok okulda yaygınlaşan atölye eğitimleri çocuklarımız için birer fırsata dönüştü. Millî Eğitim Bakanlığı, 23 Ekim 2018’de “Okullarda TBA Dönemi Başlıyor” sloganıyla, 23 vizyon belgesinde, Türkiye’ de temel eğitim ve ortaöğretim okullarında toplam 100 bin atölye hedefi ile yerini aldı; 27 Şubat 2019 tarihinde “Tasarım Beceri Atölyeleri”nin açılışı yapıldı. Artık çocuklar okullarda daha mutlu…

İlkokul, ortaokul ve lise düzeyinde kurulan ve kurulacak olan “Tasarım Becerileri Atölyeleri” ile öğrencilerimizin sahip oldukları yetenekler keşfedilerek, bu yeteneklerin gelişmesine fırsat sağlanacaktır. Her biri özel tasarımlarla hazırlanan atölyelerde eğitim alan öğrencilerimiz kendilerini özel ve değerli hissedecektir.

 

Takım çalışması ruhunu henüz küçük yaşlarda edinip hayata atıldıklarında; sorumluluk sahibi, problem çözme becerileri gelişmiş, eleştirel düşünmeyi bilen, üretken, yaşadığı çevreye kolay uyum sağlayan, sevgi dolu, hür düşünceli, özgüven sahibi, güvenilir, saygılı, güzel ahlaklı ve çevresine duyarlı bireyler olarak yetişmesine katkı sağlanacaktır.

Çocuklar ve gençler bu atölyeler sayesinde; günlük hayatta ihtiyaç duyacağı seviyede sözlü ve yazılı olarak meramını rahatça ifade edebilen, bilimsel olarak akıl yürütebilen, estetik bakış açısına sahip, disiplinli, zaman yönetimine hâkim, günlük hayatta ihtiyaç duyacağı seviyede yaşam becerilerini gerçekleştirebilen sağlıklı bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlayacaktır.

 

ATÖLYE İÇERİKLERİ

Örneğin; MEB temel eğitim kurumlarında “Drama ve Eleştirel Düşünce”, FeTeMM, “Görsel Sanatlar”, “Ahşap ve Metal İşleme”, “Müzik”, “Salon Sporları”, “Açık Hava Sporları”, “Yazılım ve Tasarım”, “Tabiat ve Hayvan Bakımı”, “Yaşam Becerileri” şeklinde adlandırılan ve hayatı bütünüyle kuşatan atölyeler mevcuttur. 

Örneğin “Yaşam Becerileri Atölyesi”nde yer alacak eğitimler:

  • Mutfak bölümünde; sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemi, temel mutfak becerileri ve yemek kültürü, gıda güvenliği, hijyen kuralları, sofra adabı ve düzeni, israf etmemeyi, besinlerin saklama koşullarını öğrenme

  • İlkyardım bölümünde; korunma, koruma, bilgilendirme, kurtarma, hayati tehlikeyi ortadan kaldırma, yaşamsal fonksiyonların sürdürülebilmesini sağlama

  • Güzel giyinme, ütü yapma, elde dikiş dikme, makinede dikiş dikebilme, eski kıyafetleri değerlendirme ve yeniden tasarlama, farklı modeller geliştirme, örgü örme

  • Basit tamir işleri yapma, perde takma, kırılmış korniş, kapı kolu, menteşe tamiri yapma, sifon tamir etme, musluk söküp takma ve tamir etme

  • Araç lastiği değiştirme, yağ ve su ilavesi yapabilme uygulama becerisi kazandırmak hedeflenmiştir.

 

Örneğin ortaöğretim kurumlarında açılacak olan “Bilim-Kültür-Sanat Atölyesi”nde yer alacak eğitimler:

  • Geleneksel Türk el sanatları, görsel sanatlar, fonetik sanatlar, dramatik sanatlar

  • Robotik kodlama

  • Robot tasarımı

  • Yazılım

  • Animasyon, çizgi film

  • Arduino ile proje tasarlama

  • Maker proje

  • Elektronik devreler kurma

  • Maket uçak yapımı; uçakları gerçek ölçü ve tasarımıyla küçülterek yeni tasarımları çıkarmak, tasarlanan uçağa dc motor takıp pistte yürütme

  • Drone uygulamaları; drone söküp takma, motorlarını çalıştırma, özelliklerini kavrama, görev tanımlama, uygulama becerisi kazandırmak hedeflenmiştir.

 

EKE DANIŞMANLIK

Atölyelerin her birinin sınıf seviyelerini dikkate alarak hedef kazanımlarını (künyesini) oluşturmak, okulda ders programında yer alan teorik derslerin kazanımları ile ilişkilendirilerek öğrencilerin “zor” diye tanımladığı matematik, fizik vb. derslerin kolay öğrenilmesine katkı sağlayacaktır. Atölye eğitimleri sayesinde tüm branşlarda disiplinler arası etkileşim sağlanmış olacaktır.

Kurucusu olduğum EKE Danışmanlık, Bilim, Teknoloji, Kültür, Sanat, Spor, Yaşam, Tabiat ve Hayvan Bakım, Bahçecilik Atölyesi gibi pek çok alanda çözüm ortaklarımız ile birlikte kurulum hizmeti vermektedir.

Her şey yarınlarımız için…

bottom of page